Een Biobased dak, wat is dat nou precies?

Circulaire daken zijn een grote slag in de verduurzaming van daken, maar eigenlijk is dit pas het begin. Het is erg mooi als je de materialen kan scheiden en afzonderlijk kunt recyclen, maar als deze materialen in de basis nog steeds van olie gemaakt zijn, is het recyclen van deze materialen nog steeds niet zo duurzaam. 

De volgende stap is het overschakelen naar natuurlijke materialen en dan het liefst zo ruw en lokaal mogelijk. Hoe minder de materialen bewerkt zijn en hoe dichter deze bij de bron worden verwerkt, hoe kleiner de impact op het milieu is. Babylon Daken werkt samen met verschillende bedrijven, organisaties, scholen en de overheid aan de ontwikkeling van een volledig biobased dak. Hierbij kijken we niet alleen naar de herkomst van de materialen, maar ook naar de levensduur en de kwaliteit van het eindproduct. Het eindresultaat moet natuurlijk wel vergelijkbaar of zelfs beter zijn dan bij de huidige technieken.

Een volledig biobased groendak is al een lange tijd onze ultieme droom. Hoe mooi zou het zijn als we een kwalitatief groendak kunnen realiseren dat volledig uit natuurlijke materialen bestaat.

Samenwerking

Een tijd terug is Babylon Daken een samenwerking aangegaan met een team enthousiaste creatievelingen en samen hebben we een werkgroep gevormd om dit te realiseren. Samen met Faunest architect voor de dieren, The Crazy Smile, Circuloco en andere partners, hebben we een pakket van materialen samengesteld en werken we inmiddels naar een eindproduct toe. Op verschillende plekken zitten we aan het einde van de testfase.

Eén van de manieren waarop wij een biobased dak willen creëren is door het gebruik van onbehandelde wol als groeilaag/voedingsbodem. Er is al een lange tijd een wol-overschot in Nederland, het merendeel van de wol belandt daardoor in de verbrandingsoven. Door het te verwerken in een groendak, kun je het een uitstekende bestemming geven. De vuile ongewassen schapenwol is namelijk een perfecte bodem en voedingsbron voor gewassen op het dak.

 

Eerste resultaten

Op dit moment zijn de voorlopige resultaten hoopvol, zo zijn er een aantal belangrijke eigenschappen getest waaraan volgens ons een goed dak zou moeten voldoen. Zo werkt het biobased-dak isolerend, het dak en de ruimte daaronder blijven namelijk op een stabiele temperatuur, vergelijkbaar met een regulier groendak. Ook zorgt de wol voor een goede voedingsbodem voor de beplanting die er bovenop is aangebracht, deze slaat namelijk uitstekend aan! Er bestaan wat vooroordelen over de brandveiligheid van wol, maar wol is een relatief veilig materiaal bij een brand en werkt zelfs brandvertragend. Verder is het zeer eenvoudig om aan te leggen en is het biobased-dak qua prijs vergelijkbaar met een regulier groendak!

Wilt u meer informatie ontvangen?

Neem dan contact op via de onderstaande button!

Contact

Vergelijkbare berichten