Biobased Groendak
Meer informatie ontvangen over onze biobased groendaken?
Neem dan contact met ons op!
Een volledig biobased groendak was al een lange tijd onze ultieme droom. Hoe mooi zou het zijn als je een kwalitatief groendak kan realiseren wat volledig uit natuurlijke materialen bestaat… en dat is ons gelukt!
Babylon Daken is een samenwerking aangegaan met een team enthousiaste creatievelingen en samen hebben we een werkgroep gevormd om dit te realiseren. Samen met onze partners hebben we een pakket van materialen samengesteld die kwalitatief minstens net zo goed is als een regulier groendak. Hier komt natuurlijk nog bovenop dat ons dak volledig biobased is!
Biobased Dakbedekking
Een groendak wordt in verschillende lagen opgebouwd. Eerst de waterdichte laag (dakbedekking). In dit geval werken we met Leadax, een dakbedekking die gemaakt wordt van gebruikte folie in veiligheidsglas, zoals autoruiten. Deze dakbedekking wordt verlijmd met een vluchtige alcohol. Vervolgens komt er een drainagelaag op. Deze is gemaakt van gerecycled kunststof of een natuurproduct, zoals kurk. Daarna komt de groeilaag (ook wel substraatlaag genoemd) van schapenwol en daarbovenop komt de sedummixmat.
Waarom Circulair?
Gerecyclede kunststoffen en hergebruik van folie uit autoruiten dat teruggebracht wordt tot herbruikbaar kunststof en uiteindelijk tot een dakbedekking. Een Ledax-dakbedekking kan gemaakt worden van een onbruikbaar afvalproduct en kan nagenoeg volledig tot wel 8x gerecycled worden. Deze laag van gerecycled kunststof kan opnieuw gerecycled worden. Een babylondak is een biobased en ecologisch groendak in een vijflaagse opbouw: met wilgentenen, hennepdoek, schapenwol en sedumplanten. Een dak zonder plastics dus met daarbovenop planten.
In onderstaande video leggen we uit hoe ons biobased dak is opgebouwd.
Voordelen
- Volledig Biobased
- Een toename van de biodiversiteit
- Bufferen van regenwater
- Een verkoelend effect in de zomer
- Biedt een groen uitzicht voor de directe omgeving
- Rendement van zonnepanelen verhogen
- Geluidsisolatie
- Erosiewering
- Evt. Subsidie (verschilt per gemeente)