Kom alles te weten over groene daken!

Groene daken, ze bestaan in allerlei kleuren, vormen en maten. Het zijn platte of hellende daken die begroeid zijn met planten, kruiden of grassen. De meest bekende soort is toch wel een sedumdak. Sedum is een verzamelnaam voor verschillende soorten rotsplantjes, die samen een mooi groen dak vormen. In deze blog lees je alles over groene daken! 

Sedumplantjes zijn kleine plantjes die van oudsher op rotsachtige ondergronden te vinden zijn. Ze hebben weinig nodig om te groeien en zijn daarom geschikt voor bijna elke ondergrond. Er wordt gebruikgemaakt van een lichtgewicht begroeiingsmat, waardoor de plantjes zich goed kunnen hechten. De plantjes kunnen wel 4-6 weken zonder water en verkeren dan in een soort slaapstand. Wanneer er vervolgens weer water en zonlicht op valt, bloeien de plantjes weer op.  

Sedumdak

Onze sedummatten bestaan uit minimaal 12 soorten sedum die een goede variatie aan kleur en begroeiing bevatten. Daarnaast hebben we ook nog andere varianten waar bijvoorbeeld kruidenplantjes aan zijn toegevoegd. Deze sedumkruidendaken hebben een hogere begroeiing en zijn nog aantrekkelijker voor insecten en vlinders. De sedumkruidendaken zijn niet geschikt voor de begroeiingsmatten, maar hebben substraat nodig als ondergrond. Dit is een voedingsbodem, speciaal samengesteld voor groendaken. 

Bloemendak

Verder bestaan er ook nog bloemendaken die bestaan uit wilde bloemen die je veelal langs de weg of in weilanden tegenkomt. Ook voor een bloemendak kan je bij ons terecht. Deze daken zijn zeer gevarieerd en zijn nog aantrekkelijker voor insecten. Ook is het een goede oplossing om bijensterfte tegen te gaan. Deze daken hebben een iets dikkere substraatlaag nodig om op te groeien en zo ook voedingsstoffen en water vast te houden.

Extensieve en intensieve daken

We spreken vaak over extensieve en intensieve daken. Extensieve daken zijn daken met een kleine begroeiing, terwijl intensieve daken vooral bestaan uit dakparken met grote bloemen en planten. Daarvoor moet je dak echt aangepast worden en heb je 0,5 tot 1 meter ondergrond nodig.  

Groene daken

Groene daken zorgen voor meer groen in een stedelijke omgeving, zijn goed voor de biodiversiteit en beschermen je dak. De ondergrond van je dak kan wel tot twee keer zo lang meegaan! Daarnaast heeft het een isolerende werking, wat betekent dat de ruimte onder het dak wel 3 tot 5 graden koeler blijft. Ook helpt een groendak tegen waterstress doordat deze daken het water deels opnemen en dus ook geleidelijk afvoeren.  

Al met al geeft een groendak veel voordelen en er is voor bijna ieder dak een geschikte variant. Door een groendak aan te leggen, draag jij jouw steentje bij aan het verduurzamen van de wereld! Weet jij al welk type groendak geschikt is bij jou thuis of op kantoor? Kijk dan verder bij onze dakverbeteringen of neem direct contact met ons op!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.