Circulair & Biobased

In de dakenbranche wordt nog veel gewerkt met producten die op olie gebaseerd zijn. Hiermee is dit niet de meest duurzame branche, net zoals veel onderdelen van de bouw. De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen die zich richten op verduurzaming van de bouw en daar werken wij volop aan mee. Besparing van CO2 en stikstof is hier een belangrijk onderdeel van. Minder vervoersbewegingen, minder materiaal en minder verspilling en afval zijn een goed begin, maar nog belangrijker is het ontwikkelen van materialen die lang mee gaan, opnieuw gebruikt kunnen worden en waar mogelijk zoveel mogelijk van natuurlijke materialen worden gemaakt.

Circulaire daken

Circulair is een veel gebruikt woord in de bouw. Eenvoudig gezegd betekent dit dat een product of materiaal volledig hergebruikt of gerecycled kan worden. Hiermee creëer je een oneindige cirkel. Voor daken begint dit bij het ontwerp. Daken bestaan uit verschillende lagen, zoals isolatie en meerdere lagen dakbedekking. Deze zijn in de meeste gevallen met elkaar verbonden en moeilijk te scheiden. Door daken anders te ontwerpen, kun je de materialen achteraf scheiden en waar mogelijk hergebruiken of recyclen. De volgende stap is het verzamelen van materialen die op zijn minst gerecycled kunnen worden, maar liever al gerecycled zijn of materialen die je over een lange tijd, telkens opnieuw kunt gebruiken. Babylon Daken heeft de kennis en de materialen om een volledig circulair dak te maken. Hierbij kunnen we voor een groot deel werken met gerecyclede materialen.

“In 2016 ben ik voor het eerst gevraagd om een circulair dak te ontwerpen. De TU Delft wilde graag een oude unit volledig circulair ombouwen voor een nieuwe toepassing, een duurzame showcase eigenlijk. Vele zeiden meteen dat dit niet kon, maar ik was zeer verbaasd over hoe eenvoudig het eigenlijk is als je even de juiste koppen bij elkaar steekt” - Eduard Beekhuizen

Biobased daken

Circulaire daken zijn een grote slag in de verduurzaming van daken, maar eigenlijk is dit pas het begin. Het is erg mooi als je de materialen kan scheiden en afzonderlijk kunt recyclen, maar als deze materialen in de basis nog steeds van olie gemaakt zijn, is het recyclen van deze materialen nog steeds niet zo duurzaam. De volgende stap is het overschakelen naar natuurlijke materialen en dan het liefst zo ruw en lokaal mogelijk. Hoe minder de materialen bewerkt zijn en hoe dichter deze bij de bron worden verwerkt, hoe lager de impact op het milieu. Babylon Daken werkt samen met verschillende bedrijven, organisaties, scholen en de overheid aan de ontwikkeling van een volledig biobased dak. Hierbij kijken we niet alleen naar de herkomst van de materialen, maar ook naar de levensduur en de kwaliteit van het eindproduct. Het resultaat moet natuurlijk wel een vergelijkbare waarde hebben. 

“Het is toch gek dat we de gebouwde omgeving aan het verbeteren zijn door groendaken toe te voegen, maar deze vervolgens voor een groot deels opbouwen uit plastics en andere kunstmatige materialen. Dat moet toch anders kunnen” - Eduard Beekhuizen

Projecten, onderzoeken en testcases

Circuloco

Babylon Daken is trots partner van Circuloco . Circuloco is een samenwerkingsverband van circulaire en lokale ondernemers. In samenwerking met de Gemeente Almere wordt er een paviljoen gerealiseerd op de Floriade Expo 2022 waar verschillende creatieve, circulaire, lokale ondernemers en kunstenaars de kans krijgen om te laten zien wat zij kunnen en wat er mogelijk is. Babylon Daken zal het dak verzorgen. Hierbij maken wij gebruik van gerecyclede materialen en materialen die anders bij het afval zouden belanden. Het dak zal in verschillende vlakken worden verdeeld met ieder zijn eigen invulling om zo temperatuurverschillen en andere invloeden op de omgeving te kunnen meten. Op dit dak gaan we ook nieuwe materialen testen. Een geweldige showcase van maar liefst een half jaar. Na de Floriade Expo zal het paviljoen weer volledig tot onderdelen worden afgebroken en zal dit herbouwd worden op het naastliggende terrein “de Steiger” De ultieme vorm van Circulariteit!

Biobased

Een volledig biobased groendak is al een lange tijd onze ultieme droom. Hoe mooi zou het zijn als een kwalitatief groendak kunnen realiseren wat volledig uit natuurlijke materialen bestaat en dat gaat ons lukken. Babylon Daken is een samenwerking aangegaan met een team enthousiaste creatievelingen en samen hebben we een werkgroep gevormd om dit te realiseren. Samen met Faunest, Oro Wolkorrel , The Crazy Smile en andere partners hebben we een pakket van materialen samengesteld en werken we inmiddels naar een eindproduct toe. Momenteel zijn we op verschillende plekken aan het werken aan testfases. We hopen hier snel meer over te kunnen vertellen.