Onderhoud

Babylon Daken heeft passie voor duurzame daken. Het belangrijkste van een duurzaam dak is een langdurige waterdichting en dat bereik je niet alleen met de juiste materialen en de juiste aanleg, goed onderhoud is hier essentieel! Het juiste onderhoud aan je dak verlengd de levensduur en behoud de kwaliteit. Dit geldt niet alleen voor een standaard plat dak, maar ook voor een groendak, gebruiksdak, zonnepanelen en alles wat maar met het dak te maken heeft. Bij Babylon Daken zeggen we “Het dak is een vak”. Wij weten precies wat ieder dak nodig heeft en hoe je het onderhoud op de juiste manier moet uitvoeren en dat doen wij graag. Daarom biedt Babylon Daken onderhoud aan in een breed dienstenpakket. Het combineren van verschillende diensten levert ook nog eens voordeel op, want jah, we zijn er nu toch…

Onderhoud van een plat dak

Een plat dak moet tenminste eenmaal per jaar schoongemaakt worden. Dit bestaat uit het vegen van het dak om losse vervuiling en zand te verwijderen, het verwijderen van bladeren en vuil uit de afvoeren en het controleren van de staat van het dakvlak en de dakranden. Zijn er nog aanvullingen op het dak, zoals een dakraam of lichtkoepel, dan maken we die ook gelijk schoon, zodat je weer optimaal kunt genieten van de lichtinval.

Onderhoud van een groendak

Een groendak vraagt om specifiek onderhoud. De meeste mensen denken dat een groendak veel meer onderhoud vraagt dan een standaard dak, maar dat hoeft niet zo te zijn. Als een standaard dak goed onderhouden wordt, kost dit ook tijd. Wij spreken liever van ander onderhoud. Een groendak moet een tot twee keer per jaar onderhouden worden, afhankelijk van de opbouw. Het onderhoud bestaat uit het verwijderen van onkruid en ongewenste aangroei, het doorharken van het grind, verwijderen van overtollig blad, het bemesten en eventueel zaaien van het groen en het controleren van de status van de dakranden en afvoeren.

Onderhoud van zonnepanelen

Bij zonnepanelen is het erg belangrijk dat de opbrengst zo hoog mogelijk is. Dit wordt bepaald door de hoeveelheid zonlicht die het paneel kan opnemen. Het is dus belangrijk dat het zonlicht zo min mogelijk gehinderd wordt. Bladeren en vuil voor of op de panelen en een vervuild oppervlakte van het paneel zorgen dat de opbrengst verminderd. Dit kan wel 3% tot 5% opbrengst kosten. Het is dus belangrijk om omliggend vuil te verwijderd en de panelen regelmatig schoon te maken. Hierbij is het belangrijk dat er voor de juiste middelen wordt gekozen. Gebruik geen middelen die de coating aantasten of middelen die strepen achterlaten. Je wilt tenslotte het optimale resultaat bereiken.

Onderhoud van dakgoten

Het onderhouden van dakgoten is erg belangrijk. Als bladeren niet verwijderd worden kan de afvoer verstoppen met alle gevolgen van dien. Een dakgoot kan overstromen en daardoor kan er water in de dakconstructie of de spouwmuur terecht komen. Als de dragers het gewicht van de dakgoot niet meer aan kunnen, kan de dakgoot naar beneden komen en daar wil je niet onder staan. Natuurlijk kun je zelf regelmatig de dakgoten legen, maar doe dit dan wel veilig. Er gebeuren jaarlijks veel ongelukken doordat mensen op een te klein of te wankel trapje even vlug de goot leeg proberen te scheppen. Kan of wil jij dit niet zelf doen en wil je dat het goed gebeurd, laat het dan aan de experts over.

Onderhoud van een (dak)terras

Een (dak)terras ligt het hele jaar bloot aan weersinvloeden en vervuiling. Het is daarmee vanzelfsprekend dat een (dak)terras vuil wordt en er aanslag zoals mos ontstaat. Doe je hier niets aan, dan wordt het ieder jaar erger. Het reinigen van een (dak)terras is niet ingewikkeld. Meestal kan worden volstaan met een hogedrukreiniger met eventueel een (biologisch afbreekbare) toevoeging. Echter niet iedereen heeft de juiste materialen hiervoor of je hebt hier simpelweg geen zin is, dan nemen wij het uit handen.