Alles over reflecterende daken!

Het woord zegt het eigenlijk al; reflecterende daken zijn daken met een reflecterend oppervlakte. Een ander woord hiervoor is een wit dak. Waarom een reflecterend dak zo handig is, lees je in deze blog! 

Zoals je misschien wel weet, trekken donkere kleuren sneller warmte aan dan lichte kleuren. Dit is bij daken ook zo. Daken met een donkere kleur worden dus sneller warm, terwijl witte daken het zonlicht reflecteren. Hierdoor wordt het witte dak minder warm en blijft de ruimte onder het dak ook een stukje koeler. Het wordt niet zo koel als bij een groendak, maar het scheelt wel aanzienlijk.  

De temperatuur van een zwart dak kan in de zomer oplopen tot wel 90 graden Celsius, terwijl een wit dak rond de 40 graden Celsius zit. In de winter worden de daken zo’n 0 graden, wat dus zorgt voor een enorm temperatuurverschil. Dit temperatuurverschil zorgt er ook voor dat de kwaliteit van het zwarte dak flink omlaag gaat.  

Een reflecterend dak zorgt ervoor dat de omgeving koeler blijft; een airco hoeft de lucht bijvoorbeeld minder erg af te koelen en verbruikt minder energie. Een zonnepaneel levert juist meer energie op in een koelere omgeving. Je kunt het vergelijken met je mobiel. Wanneer je mobiele telefoon heet is, gaat de accu sneller leeg. Als je telefoon in een koelere omgeving gebruikt wordt, gaat de accu minder snel leeg, omdat deze niet oververhit raakt. Zo werkt het ook bij een airco.  

Net zoals bij gewone daken, moeten reflecterende daken ook jaarlijks onderhouden worden. Het dak wordt gecontroleerd, schoongeveegd en waar nodig, gereinigd met biologische reinigers. De overblijfselen van de reinigers worden vervolgens door het regenwater afgespoeld.  

Wanneer je in een dichtbebouwde omgeving woont, is een reflecterend dak misschien niet de juiste keus. De buren in de hoge gebouwen naast je kijken uit op dit dak en kunnen last hebben van de reflectie. In dit geval kun je beter kijken naar de mogelijkheden voor een groendak. Voor ieder wat wils!  

Vergelijkbare berichten